Det barn ikke vet- har de vondt av

Barn forstår mer enn voksne tror. Barn fanger opp signaler om hva som skjer rundt seg.

Tausheten fra barn kan av foreldrene oppfattes som at barnet ikke er påvirket av situasjonen. Det er da lett for foreldrene å tenke at det ikke er nødvendig å snakke om det som skjer…les mer..

«Barn trenger modige voksne som tør å snakke om det som er vanskelig»

Det må være den voksne som tar initiativet til å snakke om det som er vanskelig, ellers fortsetter barn å streve med tanker og følelser på egen hånd.

Foreldre har ikke lyst til å påføre barnet sitt bekymring, de vil naturlig ønske å skjerme barna sine fra det som er vondt og vanskelig. Foreldre vil gjerne at barna deres skal ha det best mulig.

Det kan være lett å tenke at barn har det best om de ikke vet noe. Vi har et ordtak som heter

«Det man ikke vet, har man ikke vondt av». Dessverre er det ikke slik at barn ikke forstår det når noe skjer i familien. Barn fanger opp signaler på at noe ikke er som det skal.

De voksne må ta ansvar for at barna skjønner hva som skjer, og hvordan familien best mulig skal håndtere situasjonen.

Et ønske om å skåne er ofte årsaken til at enkelte foreldre velger å ikke fortelle barnet om at en av foreldrene, ofte far, er i fengsel. Forklaringen om at far er bortreist eller har flyttet til et annet land, er ganske vanlig. Det kan være skånsomt der og da, men det vil ikke ta lang tid før barnet begynner å lure på hvorfor far ikke ringer eller tar kontakt.

Barn blir ofte i ung alder kjent med Internett og mobiltelefon og er vant med å utstrakt kommunikasjon. Blir barn møtt med avvisning eller bortforklaringer, vil de fort kunne begynne å legge skylden på seg selv: «Det er min skyld at pappa ikke ringer», eller «Pappa er nok ikke glad i meg siden jeg aldri hører fra ham».

Selv om det kan være vondt for barn å vite at pappa sitter i fengsel, er det verre å bære ansvaret for den manglende kontakten.

Gjenfortalt etter tillatelse fra forfatteren av boken « Barn som pårørende i akuttsituasjoner» av Anne Kristine Bergem

Husk på at:

  • Det er ikke din skyld at mamma eller pappa har gjort noe galt og er kommet i fengsel
  • Barn kommer ikke i fengsel selv om man gjør noe galt
  • Man kan fortsatt være en god mamma eller pappa selv om man har gjort noe galt
  • Mamma eller Pappa er fortsatt glad i deg selv om hun eller han sitter i fengsel

(Råd fra fangers pårørende )

Share this post